lördag 2 mars 2013

Rätt och fel

Det var ganska mycket som blev fel den senaste veckan. Jag vet inte vad vi ska skylla på här. De största misstagen gjordes för att jag inte hade koll på hur böckerna stod ute på Sparta. De flyttade 200 hyllmeter med stora tidskrifter i den ordningen jag hade pekat ut. När materialet väl var på plats på Gastelyckan såg jag att det var helt fel ordning. Killarna hade gjort precis som jag sade och det blev helt tokigt. Mitt fel, alltså. Nu vet jag inte riktigt hur jag ska meddela dem att de får flytta om alltihop så det blir rätt. Det kommer nog att krävas en muta här, tror jag...

Några andra samlingar med stora volymer flyttades också denna vecka. De hämtade trycklistorna (40 meter) från bombvalvet och klippsamlingen (130 meter) och Akademiska kapellets noter (10 meter) från Sparta. Det enda som stod i rätt ordning var trycklistorna. Det andra var i en enda röra och det blev inte bättre efter flytten. Det syntes tydligare ute på Gastelyckan, för där är mycket bättre belysning. På Sparta är det ganska mörkt i gångarna och jag tror delvis det är därför som samlingarna från början har hamnat i oordning där. Klippsamlingen består av boxar och kapslar med tidningsurklipp och även hela tidningar, och allt var mycket svårt att hantera. Materialet faller i sönder när man tar i det och golvet var täckt av pappersflagor när de var klara. Det var bara till att dammsuga upp det.

Jag har spenderat en hel del tid ute på Gastelyckan för att gå över hyllorna och rätta till lite misstag. I vissa sektioner på Sparta ligger volymerna ner, men på nya depån ställs de upp. Det blir då så att böckerna blir lite felställda, men de brukar hamna max 20 cm fel och då hittar vi böckerna igen. Vid genomgången har jag sett flera böcker som inte alls står rätt, och jag misstänker återigen att den dåliga belysningen på Sparta har orsakat många av de ursprungliga misstagen. Jag tittade länge på en jättestor kartbok som någon av mina företrädare ställt in bland tidskrifterna, och kunde verkligen inte begripa varför den hamnat där. Jag har hittat resekataloger (som inte ens tillhör min avdelning) bland böckerna. Där fanns utbildningsrapporter i klippsamlingen. Jag har hittat volymer som har stått allt från 1 till 40 meter fel. Några böcker har inte ens stått i rätt hus. En fullständig revision av beståndet hade nog behövts, men himmel, vilket jobb!

Igår började lastarna på de utländska dissertationerna. Det är lite mer än 2000 hyllmeter. I början av den sviten är det ingen belysning alls på Sparta. Jag kommer ihåg att jag flera gånger haft svårt att hitta rätt bok vid framplock där och nu märkte vi tydligt hur fel de står i hyllorna. Det blev än värre när hyllplanen rasade ner när de började plocka ut böckerna. Det kommer bli ett stort projekt att få rätt på det.

I veckan fick vi besök av två representanter för hyllinredningsfirman på Gastelyckan. De konstaterade, liksom vi, att anläggningen har sina brister, men att den har bättrat sig. Vi har lärt oss hur den fungerar och vi förstår (oftast) vad det beror på när den kärvar. Senare kom det två reparatörer som fixade en lampa som hakade i mellangolvet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar