tisdag 22 maj 2012

Krångliga hyllsignaturer

Det är en del helgdagar vid denna tid på året, så det har varit svårt att få något bra statistiskt underlag när det gäller antalet flyttade meter per vecka. Men vi gissar att det rör sig om cirka 220 vagnar per vecka, alltså knappt 700 meter. Tyvärr är det fortfarande väntetider, både här på UB och Gastelyckan. Detta beror på flera saker, bland annat har vi nog för få vagnar. Jag har också hört någon mumla irriterat över trafiksituationen i Lund.

Idag körde jag depårundan och skulle för första gången plocka i den nya avdelningen. Jag vidhåller, trots kritik, att det är avancerade gissningar (och en viss ihärdighet) som gäller för att hitta böckerna utan att ha listorna över hyllsignaturerna. Det hjälper bara lite att man känner till den normala strukturen på signaturerna. Den värsta signaturen är Filosofi, som har ett stort antal underavdelningar. Det tog lång tid att hitta de två beställningarna. Man måste vara envis i det här jobbet.

Killarna har på cirka två veckor lastat Geografi, Geologi, Gymnastik, Handel, Heraldik och nu kommit till drygt hälften av Historia. Historia är en av de största signaturerna, så det kommer att ta ett tag.

Arkivcentrum Syd öppnade för allmänheten för ett par veckor sedan. Det är där man har tillgång till alla kyrkoböcker (elektroniskt eller på microfiche) och ett stort antal databaser med inriktning på släktforskning. Även domstolsarkiv, företagsarkiv, personarkiv och mycket annat historiskt material. Där finns flera salar med datorer och bord för läsning av original. Konferenslokal och lunchrum (ett för personal och ett för besökare) finns också. Allt nytt och fräscht. Jag fick höra att Landsarkivet ännu inte har någon hyllinredning i sitt nya magasin där. Det beror tydligen på att upphandlingen överklagats. Om vi hade varit i den situationen hade det varit förfärligt. Vi är tidspressade redan som det är, men vi kommer att kunna undvika de paniklösningar vi hade tvingats till om bygget hade blivit ett år försenat. Vi hade inte haft någonstans att ställa 2013 års böcker om vi inte hade kunnat flytta 3:e våningens böcker till Gastelyckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar